< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Patriotisma pilna diena Rīgā

Patriotisma pilna diena Rīgā

2019-11-22, 09.53

Jau vairākus gadus Piltenes vidusskolā nedēļa no Lāčplēša dienas līdz valsts svētku dienai ir izsludināta par Patriotu nedēļu. Šīs nedēļas ietvaros 9. klase devās uz Rīgu, uz Latvijas Okupācijas muzeju, kurā piedalījās muzejpedagoģiskajā nodarbībā “Deportācija” un apmeklēja izstādi “Čekas darbība Latvijā” Stūra mājā.

“Pateicoties šim pasākuma es ļoti daudz uzzināju par padomju laiku Latvijā. Šokēja tas, cik necilvēcīgi apstākļi bija vietās, kur ieslodzīja politiski notiesātos cilvēkus, kurus notiesāja pat bez reāla iemesla.” (Elizabete).
“Man ļoti nozīmīgi likās pabūt Stūra mājā. Tur piedzīvoju daudz dažādu emociju un uzskatu, ka tas ir ļoti interesants muzejs. Okupācijas muzejā es ieguvu daudz informācijas, kura, manuprāt, noderēs 9. klases eksāmenos.” (Evija).
“Čekas cietumā mums bija iespēja apskatīt apstākļus, kā tur dzīvoja ieslodzītie. Ko viņi ēda, kur gulēja. Šausmīgi bija uzzināt iemeslus, par kuriem cilvēku varēja apcietināt un notiesāt. Tajā laikā cilvēku varēja apmelot un neviens melus nepārbaudīja – uzreiz apcietināja un notiesāja.” (Anna).
“Man ļoti patika Stūra māja, jo varēja izstaigāt visas telpas, kuras vēl joprojām saglabājušās tādas pašas kā agrāk, kad tur bija cietums.” (Ernests).
“Nekad nebūtu iedomājusies, ka tādas lietas varēja notikt Latvijā, pie tam tik nesen. Bija interesanti un arī pamācoši. Šis pasākums lika daudz ko pārdomāt.” (Megija).
“Man Stūra mājas apmeklējums un iejušanās ieslodzīto āda līka daudz pārdomāt. Dzīves apstākļi necilvēcīgi – netīrs dzeramais ūdens, 27 ieslodzītie četrvietīgā kamerā, necilvēcība un nežēlība. Man bija ļoti skumji, jo zinu, ka man vecvectēvs arī ir pabijis Stūra mājā un pēc tam notiesāts uz 10 gadiem Krievijas cietumā. Mana vecmāmiņa 7 gadu vecumā tika deportēta uz Sibīriju, par ko viņa daudz man ir stāstījusi, taču nodarbība par deportāciju ļāva labāk izprast viņas rūgto dzīves pieredzi.” (Marta).
„Abi šie pasākumi man lika aizdomāties par to, cik labi mums ir dzīvot šobrīd.” (Kristaps).

Informāciju apkopoja 9. klases audzinātāja
Nelda Matisova

 

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm