< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Maizes ceļš

Maizes ceļš

2020-11-09, 12.06

Maize šodien ir kļuvusi par tik pašsaprotamu jēdzienu un pierastu ikdienas dzīves sastāvdaļu. Tik pierastu, ka vārdi “graudi”, “zemnieks”, “dzirnavnieks” un “milti” skan kā eksotika, tāpēc Piltenes vidusskolas 4. un 5. klases skolēni 3. un 5. novembrī devās uz Ventspils Piejūras brīvdabas muzeju noskaidrot maizes tapšanas vēsturi.
Pirms pasākuma 5. klases skolēni klases stundā meklēja informāciju par maizes veidiem, cepšanu un receptes. Iegūtās zināšanas skolēni varēs izmantot, apgūstot vēsturi un dabas zinības. 4. klases skolēni pēc nosaukuma “Maizes ceļš” izteica minējumus, par ko varētu būt nodarbība. Skolēni stāstīja, ko katrs zina, par maizes pagatavošanu. Tēma tika izrunāta klases stundā.
Kaut gan maizes ceļš līdz galdam ir tas pats vecu vecais — no grauda zemē caur zemnieka darbu uz dzirnavām, no baltiem miltiem caur cepēja mākslu līdz kukulītim, skolēni uzzināja daudz jauna. Piemēram – vairāku darbarīku nosaukumus un redzēja tos arī reālajā dzīvē, tā veidojot praktisku saikni ar iepriekš dzirdēto un mācīto. Tāpat skolēni iepazina daudz senvārdus, kuru nozīmi viņi līdz šim nezināja, kā arī uzzināja, cik tomēr garš ceļš ejams, lai maize nonāktu uz mūsu galda.
Skolēniem patika redzētais un dzirdētais. Īpaši patika pabūt dzirnavās. Daniels saka: “Esmu bijis ar ģimeni Brīvdabas muzejā, arī uzkāpis dzirnavās, bet nezināju kā dzirnavās iegūst miltus.”.

Informāciju apkopoja N. Matisova

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm