< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Pasākumi Ugāles vidusskolā

Pasākumi Ugāles vidusskolā

2022-01-07, 10.49

Programmas “Latvijas skolas soma” mērķis ir dot iespēju izglītojamiem iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs (mūzikā, teātrī, dejā, cirkā, vizuālajā mākslā, kino, arhitektūrā, dizainā, materiālajā un nemateriālajā kultūras mantojumā, literatūrā un grāmatniecībā), sasaistot tās ar mācību un audzināšanas darbu.

Arī Ugāles vidusskola aktīvi iesaistās “Latvijas skolas somas” aktivitātēs. 2021./22.m.g. 1. pusgadā 3A. un 9. klase  paspēja klātienē apmeklēt kinopilsētiņu ”Cinevilla”. Skolēniem bija iespēja apskatīt dekorācijas, filmēšanas paviljonus un vēsturiskos tērpus, atpazīt dažādus filmās redzētos rekvizītus – vēsturiskos tiltus, veco tramvaju, seno laiku militāro tehniku un ēkas.  Pēc kinopilsētiņas apskates skolēni paši kā aktieri  filmējās uz zaļā fona ar kino prožektoriem, rekvizītiem un saņēma pēc tam safilmēto materiālu DVD formātā. 9. klases skolēni atzina, ka  redzētais palīdzēja labāk izprast notikumus, kuri risinājās senajā Rīgā. Uzzinājām, kādas latviešu filmas uzņemtas šajā kino pilsētiņā. Te ir filmētas latviešu filmas “Rīgas sargi”, “Rūdolfa mantojums”, “Sapņu komanda 1935”, “Nameja gredzens” un epizodes citām latviešu filmām.
3A. klases skolēnus sajūsmināja fakts, ka viņi iejutās  aktieru lomās.

Ugāles vidusskolai ir izveidojusies laba sadarbība M. Abaroniņu, kurš ir viens no aktīvajiem kultūras norišu piedāvājuma veidotājiem “Latvijas skolas soma”, kurš ātri noreaģēja uz nepieciešamību pandēmijas laikā veidot digitālu saturu.  “Abi ar māsu multiinstrumentālisti Artu Abaroniņu esam programmas “Latvijas skolas soma” entuziasti jau no otrā tās gada. Esam profesionāli mūziķi ar pasaules pieredzi, un mums ļoti svarīgi iegūto atdot atpakaļ, tāpēc priecājamies, ka izdodas sasniegt skolēnus pat vistālākajās Latvijas vietās. Mūsu pieeja norišu veidošanā ir izglītot, bet atraktīvā veidā. Piemēram, stāstu par baroka mūziku izstāstām skolēniem tik tuvajā un saprotamajā Youtube satura stilā,” pauž M. Abaroniņš. Mēs iepazināmies ar četrām M. Abaroniņa veidotajām koncertlekcijām.

Dzejas dienu nedēļā  5.–12. klase noskatījās koncertlekciju “Dzeja un mūzika”. Koncertlekcija “Dzeja un mūzika” padziļināja skolēnu zināšanas par  dzejnieku( A. Čaks, I. Ziedonis, O. Vācietis, V. Plūdonis, Rainis u.c.) daiļrades dažādiem aspektiem, virtuāli bija iespēja piedalīties muzeju apmeklējumā, iepazīt muzeju vadītāju stāstījumu par konkrētajiem dzejniekiem un klausīties kvalitatīvu dziesmu izpildījumu M. Abaroniņa priekšnesumā.

1.–4. klase bija sajūsmā par koncertlekciju “Kosmosa burvis”. Nodarbībā skolēni tika iepazīstināti ar saistošu un interesantu informāciju par mūsu Saules sistēmu, planētu Zeme un dažādiem notikumiem kosmosa telpā, kas deva bērniem plašāku pasaules redzējumu un padziļināja zināšanu krājumu – kas ir Saules sistēma, cik atšķirīgas ir planētas, kas ir melnie caurumi, meteorīdi un supernovas. Koncertlekcijas muzikālajā daļā tika izpildītas Latvijā un pasaulē iemīļotas bērnu dziesmas, kur bērni varēja ņemt aktīvu līdzdalību, atrodoties klasē.

Koncertlekciju “Ziemassvētku pasaka” un “Ziemassvētki apkārt pasaulei” nosaukumi jau pasaka priekšā par ko runa – lielisks izglītojošs ziemassvētku noskaņu koncerts. Koncertprogrammā   skolēni dzirdēja  skaistākās Ziemassvētku pasakas –  Margaritas Stārastes “Kraukšķīti”, Hansa Kristiana Andersena “Sniega karalieni”, Dikensa “Trīs Ziemassvētku gari”, Māras Cielēnas “Puteklīšu pāri” un citas. Programmā skanēja arī iemīļotas  un visiem labi zināmas Ziemassvētku dziesmas – “Circenīša Ziemassvētki”, “Balts sniedziņš snieg uz skujiņām”, “Winter Wonderland” un citas. Dziesmas skolēni varēja dziedāt līdzi, jo  dziesmu teksti bija redzami uz ekrāna.

Koncertlekcijā “Ziemassvētki apkārt pasaulei” uzzinājām interesantākās Ziemassvētku tradīcijas visā pasaulē, un dziedājām tradicionālas un slavenas Ziemassvētku dziesmas. Šis koncerts  Ziemassvētku gaidīšanas laiku bērniem darīja siltāku, gaišāku un priecīgāku.

Pasākumi “Latvijas skolas somā” ir lieliska iespēja jauniešiem baudīt kultūru un mākslu.

                                                              Ingra Zaļkalne, “Skolas somas” koordinatore Ugāles vidusskolā

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm